fbpx

Waarom hoge energiekosten betalen als je met zonnepanelen geniet van gratis stroom?

We halen allemaal weer opgelucht adem, want de rust op de energiemarkt lijkt enigszins teruggekeerd. Meer nog, er lopen behoorlijk wat blije gezichten rond, omdat ze na de enorme energieprijspiek van vorig jaar geld van hun energieleverancier terugtrekken. Kortom, de prijzen zijn gedaald, of denkt u dat alleen maar? Investeren in zonnepanelen is meer dan de moeite waard. Lees snel waarom.

De energieprijzen scheerden eind 2022 ongezien hoge toppen. Dat had verschillende redenen:

  1. Tijdens de coronacrisis bereikten de energieprijzen een dieptepunt, doordat alle economische activiteiten stilgevallen waren. Toen de economie weer aantrok na de pandemie, steeg ook de vraag en bijgevolg ook de energieprijzen.
  2. Vanaf dat moment betalen Europese bedrijven ook meer emissierechten voor hun uitstoot. Daardoor steeg de aankoopprijs van energie die men aanrekent aan particulieren.
  3. De koudste periode van het jaar was in aantocht en dan gebruikt u standaard meer gas dan tijdens de zomerperiode. De strenge temperaturen begin 2021 bemoeilijkten de gasaanvulling, waardoor we vorig jaar met weinig reserves de winter ingingen.
  4. De oorlog in Oekraïne beïnvloedde natuurlijk de prijs enorm. De gastoevoer van Rusland daalde met maar liefst 60% en de olietoelevering werd volledig stopgezet.

Aangezien energie- en gasprijzen door het huidige marktmodel onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, merken we de gastekorten dus ook aan onze energieprijs. De duurste technologie die nodig is om aan de totale elektriciteitsvraag te voldoen, bepaalt de energieprijs en helaas draaien er nog steeds enkele elektriciteitscentrales op gas.

Maar de energieprijzen zijn toch gedaald?

De gasprijs is ondertussen alweer een geruime tijd gedaald. Maar de energieprijzen zijn nog niet terug op het niveau van voor de coronacrisis. De kans dat dat ooit zal gebeuren, is klein. Waarom zou u hoge energiekosten aan uw energieleverancier blijven betalen als u gratis stroom kan opwekken?

Uw Energie Expert maakt zonnepanelen voor (bijna) iedereen mogelijk

Stel dat u de maandelijkse energiekost die u betaalt aan uw energieleverancier, maandelijks investeert in zonnepanelen, dan zijn uw zonnepanelen over ongeveer zeven jaar uw eigendom. Dat wil zeggen dat u voor dezelfde prijs energie verbruikt met het grote verschil dat u, wanneer u kiest voor zonnepanelen, na uw afbetalingstermijn van gratis opgewekte en groene energie geniet.

Waarom zou u afhankelijk willen zijn van schommelende en hoge energieprijzen, als het ook anders kan? Kies vandaag nog voor zonnepanelen met een financieel afbetalingsplan op maat.

5 manieren om de zon als gratis licht- en warmtebron in te zetten én dus je ene...

Leven in harmonie met de natuur: weinig Belgen en Nederlanders passen het nog toe. Nochtans kan s ...

Lees meer

Grijp nog snel die verlaagde BTW op zonnepanelen

Wist u dat in de herfst de zon nog steeds gemiddeld 1600 uren schijnt in België? Ideaal om deze ...

Lees meer

4 tips om uw huis warm te houden tijdens koude winterdagen

Kerst komt dichterbij, maar misschien kijkt u vooral met tegenzin naar de aankomende regenbuien e ...

Lees meer
NL