fbpx

5 manieren om de zon als gratis licht- en warmtebron in te zetten én dus je energiefactuur drastisch te verlagen

Leven in harmonie met de natuur: weinig Belgen en Nederlanders passen het nog toe. Nochtans kan slim gebruik van de zon zorgen voor een lagere energiefactuur op het einde van de maand en zelfs voor een betere gezondheid. Ontdek hieronder hoe u deze gratis licht- en warmtebron optimaal kunt inzetten in uw huis, zonder in te boeten op luxe.

Open de gordijnen als de zon schijnt

Het klinkt als een no-brainer, maar de zon biedt naast licht ook warmte. Daarom wilt u ervoor zorgen dat alle gordijnen open zijn als ze zelfs gedeeltelijk schijnt. Wist u dat we alleen al in de herfst in België toch nog zo’n 1600 zonuren krijgen? Niet slecht voor een land waar het zo vaak regent.

Investeer in zonnepanelen

Zonnepanelen zijn de ideale manier om de natuurlijke kracht van de zon te vertalen naar een lagere energiefactuur. “Hoe dan?” hoor ik u denken. Wel, net zoals bij het kopen van een huis, investeert u 1 keer in zonnepanelen. Die leveren dan jarenlang gratis energie op. Ze zijn sneller afbetaald dan een huis, waardoor ze ook sneller renderen. Graag weten wat uw zonnepanelen u zouden kunnen opleveren in 5, 10 of 30 jaar?

Maak uw afspraak

Zorg voor uw gezondheid

Geen praktische tip dit keer, maar wel een belangrijk stukje informatie waarom de zon uw vriend is. Wist u dat natuurlijk zonlicht beter is voor onze hersenen? Dat maakt het ideaal om uw dagritme op te starten. Blootstelling aan de zon versnelt uw stofwisseling en heeft een directe impact op uw hormoonstelsel omdat het endorfine aanmaakt, het gelukshormoon. Daarnaast stimuleert de zon ook de vitamine D-productie.

Installeer een zonneboiler

Een zonneboiler vervangt aardgas op een duurzame manier. Dankzij het gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij en zonlicht raakt ook niet op. Maar hoe werkt een zonneboiler nu precies? U laat de collectoren met vloeistof in, installeren op het dak van uw huis. Die vloeistof neemt de warmte van het zonlicht op en via een pomp brengt de zonneboiler de opgewarmde vloeistof naar het voorraadvat dat haar warmte afgeeft aan het leidingwater in het geïsoleerde voorraadvat. Ook bij bewolking en in de winter produceert een zonneboilerinstallatie toch warmte.

 

Plaats ramen en deuren strategisch

Staan er renovatie- of verbouwingswerken op je plannen? Dat is het uitgelezen moment om ramen of deuren zo strategisch te plaatsen, dat het zonlicht makkelijk binnen kan. De simpele vraag aan je architect om zo energiezuinig te kunnen werken, kan ook een enorm verschil maken aan het einde van de rit.

Klaar om slim met de beste gratis warmtebron om te gaan? We helpen u graag.

Maak uw afspraak

5 manieren om de zon als gratis licht- en warmtebron in te zetten én dus je ene...

Leven in harmonie met de natuur: weinig Belgen en Nederlanders passen het nog toe. Nochtans kan s ...

Lees meer

Grijp nog snel die verlaagde BTW op zonnepanelen

Wist u dat in de herfst de zon nog steeds gemiddeld 1600 uren schijnt in België? Ideaal om deze ...

Lees meer

4 tips om uw huis warm te houden tijdens koude winterdagen

Kerst komt dichterbij, maar misschien kijkt u vooral met tegenzin naar de aankomende regenbuien e ...

Lees meer
NL