fbpx

Vanaf 1 april 2023 btw-verlaging: het moment om zonnepanelen te plaatsen?

Nee het is geen grap, vanaf 1 april gaat de btw-verlaging van 21% naar 6% in. Deze daling geldt voor de installatie van zonnepanelen, zonnecollectoren, zonneboilers en warmtepompen. De bedoeling van deze verlaging is om gezinnen warm te maken om mee te stappen in de energietransitie. De overstap naar zonnepanelen is de manier om de energiefactuur te verlagen. Zoals bij elke maatregel gelden er ook voorwaarden. Wij sommen alle informatie voor u op.

Woning jonger dan 10 jaar oud

De btw-verlaging is onderdeel van het vierde pakket van de Belgische regering om de sterk stijgende energieprijzen het hoofd te bieden. Het btw-tarief van 6 procent is geldig van 1 april 2022 tot en met 31 december 2023 voor woningen jonger dan 10 jaar. Dit is met inbegrip van nieuwbouwwoningen en woningen heropgebouwd na afbraak. Voor woningen ouder dan 10 jaar bestaat al langer een verlaagd btw-tarief voor de installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers. Wie een woning ouder dan 10 jaar laat renoveren, geniet in België namelijk van een verlaagd btw-tarief van 6 procent.

Voorwaarden

We zetten  voor u de belangrijkste randvoorwaarden voor de btw-verlaging nog eens op een rijtje.

  1. De levering moet gefactureerd worden aan een eindverbruiker.
  2. De levering moet betrekking hebben op een woning die uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt
  3. Het verlaagde btw-tarief is enkel geldig voor systemen die aan bepaalde normen voldoen. Deze referentienormen zijn vooral belangrijk voor installaties die gedeeltelijk terugvallen op fossiele brandstoffen. Hier moet worden nagegaan of ze aan de normen voldoen.

Door de extreem hoge elektriciteitsprijzen, is de terugverdientijd voor zonnepanelen spectaculair gedaald tot gemiddeld 2,6 jaar. Hoe hoger de elektriciteitsprijzen, hoe voordeliger het is om zelf je stroom te produceren. Momenteel spaart u 0,53 euro uit per kilowattuur (kWh) die u niet hoeft af te nemen van het net. Voor de overtollige stroom die u op het net plaatst, krijgt u 0,29 euro per kWh. Indien u aan bovenstaande voorwaarden voldoet, is het dus zeker geen slecht idee om over te schakelen op een duurzame energiebron.

5 manieren om de zon als gratis licht- en warmtebron in te zetten én dus je ene...

Leven in harmonie met de natuur: weinig Belgen en Nederlanders passen het nog toe. Nochtans kan s ...

Lees meer

Grijp nog snel die verlaagde BTW op zonnepanelen

Wist u dat in de herfst de zon nog steeds gemiddeld 1600 uren schijnt in België? Ideaal om deze ...

Lees meer

4 tips om uw huis warm te houden tijdens koude winterdagen

Kerst komt dichterbij, maar misschien kijkt u vooral met tegenzin naar de aankomende regenbuien e ...

Lees meer
NL