fbpx

Welke elementen hebben een invloed op de opbrengst van uw zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn een slimme en duurzame investering voor uw portemonnee en de planeet. Maar de opbrengst van de panelen is onderhevig aan een aantal elementen en varieert dus ook. 

 

1. Het aantal zonnepanelen

We beginnen met een binnenkopper: tien panelen produceren meer zonne-energie dan één paneel. Dat spreekt voor zich. Om u een idee te geven: een oppervlakte van 20 tot 30 m² zuidelijk georiënteerde panelen gemiddeld 3500 kWh per jaar opwekken. Dat volstaat om een jaar in de energiebehoeften van een gemiddeld Belgisch gezin te voldoen.

 

2. Het weer en de temperatuur

Hoe meer zon, hoe meer productie. Dat spreekt voor zich. In België ligt de energieproductie daarom het hoogst van april tot september. Toch wekken zonnepanelen ook tijdens de andere maanden voldoende energie op, want ze hebben genoeg aan indirect zonlicht. Schaduw is wel een boosdoener die uw opbrengst negatief beïnvloedt. Denk aan een boom, schoorsteen, hoog gebouw …

Maar buiten zonlicht, speelt ook de temperatuur een grote rol. Zonnepanelen houden niet van extreme weersomstandigheden. Ze produceren op hete dagen tijdens de zomer net wat minder energie dan onder een lentezon bij een frisse 15 graden.

 

3. Het type zonnepaneel

U heeft geen invloed op de weersomstandigheden, maar wel op het type zonnepaneel dat u kiest. De prijskaartjes van zonnepanelen kunnen sterk verschillen en dat heeft een effect op de opbrengst. Dure panelen hebben vaker een hoger rendement en zijn dus ideaal voor kleine daken. Goedkopere panelen met een lagere opbrengst zijn het overwegen waard bij een groot dakoppervlak.

Zoals alles, zijn ook zonnepanelen onderhevig aan slijtage. De productiecapaciteit gaat dus na enkele jaren licht achteruit. Geen paniek, kwalitatieve zonnepanelen wekken na 25 jaar nog steeds 80% van hun oorspronkelijke capaciteit op.

 

4. De omgeving

Uw zonnepanelen brengen het meeste op als ze op een zuidgericht dak liggen. Toch is de investering in zonnepanelen ook zeker de moeite waard als uw dak oostelijk of westelijk georiënteerd is. Daarnaast heeft de hellingsgraad van uw dak een invloed op het rendement: uw zonnepanelen maken of benaderen idealiter een hoek van 30 graden om zo veel mogelijk zonlicht op te vangen.

Wist u dat zelfs in een klein land zoals België het aantal zonuren per regio verschilt. Woont u aan de kust of in Limburg, dan genieten u en uw zonnepanelen van het meeste aantal zonuren.

Als u zonnepanelen overweegt, staat Uw Energie Expert voor u klaar. Zelfs als u niet dadelijk de financiële ruimte hebt om een grote investering aan te gaan. Wij ontzorgen u en garanderen dat u optimaal kan genieten van zonne-energie.

5 manieren om de zon als gratis licht- en warmtebron in te zetten én dus je ene...

Leven in harmonie met de natuur: weinig Belgen en Nederlanders passen het nog toe. Nochtans kan s ...

Lees meer

Grijp nog snel die verlaagde BTW op zonnepanelen

Wist u dat in de herfst de zon nog steeds gemiddeld 1600 uren schijnt in België? Ideaal om deze ...

Lees meer

4 tips om uw huis warm te houden tijdens koude winterdagen

Kerst komt dichterbij, maar misschien kijkt u vooral met tegenzin naar de aankomende regenbuien e ...

Lees meer
NL