fbpx

Help! De EPC-waarde van uw woning moet lager. Wat nu?

Op 1 januari 2023 startte de Vlaamse Overheid de renovatieverplichting voor residentiële​ gebouwen. Concreet is het de ambitie van de overheid om tegen 2028 alle woningen en appartementen die label D, E of F dragen C te kunnen geven. Goed nieuws voor het milieu, maar wat betekent dat voor je portemonnee?

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten wanneer u gepland heeft een huis aan te kopen. Als u uw woning in 2023 aankoopt, moet die het label D halen binnen de 5 jaar. Uiteindelijk moeten alle woningen een A-label dragen in 2045.

Door dit beleid staan 1.000’en renovaties op de planning de komende 30 jaar en gelukkig zijn er ook heel wat financiële steunmaatregelen getroffen. Zo kunt u bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een energetische renovatie met volgende premies:

  • Mijn VerbouwPremie
  • EPC-labelpremie
  • Vermindering van onroerende voorheffing
  • BTW tarief van 6%

Niet alle premies zijn voor iedereen relevant, daarom halen we kort de belangrijkste punten aan.

De Mijn VerbouwPremie is ontwikkeld voor wie in een bestaande woning investeert zoals een appartement en de financiële steun dient specifiek voor investeringen in energie-efficientie zoals dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, zonneboiler…

Vraag uw offerte aan bij ons om uw dak te laten isoleren

Via Fluvius kunt u ook een EPC-labelpremie aanvragen. Deze is te verkrijgen voor alle woningeigenaars wiens woning het EPC-label E of F draagt en door renovatie verplicht is om binnenkort C te halen.

Als uw woning een IER is ondergaan, een ingrijpende energetische renovatie, kunt u ook rekenen op een vermindering in onroerende voorheffing. Voor meer details over wat een IER precies betekent, verwijzen we u graag door naar de website van de Vlaamse overheid.

Als u recht hebt op een Sloop-en Heropbouwpremie kunt u tot €10.000 ontvangen voor uw renovatie en slechts 6% in plaats van 21% BTW betalen op de renovatie zelf!

Kortom, er zijn veel opties, maar hoe sneller u erin vliegt, hoe sneller u de renovatiewerken achter de rug heeft.

5 manieren om de zon als gratis licht- en warmtebron in te zetten én dus je ene...

Leven in harmonie met de natuur: weinig Belgen en Nederlanders passen het nog toe. Nochtans kan s ...

Lees meer

Grijp nog snel die verlaagde BTW op zonnepanelen

Wist u dat in de herfst de zon nog steeds gemiddeld 1600 uren schijnt in België? Ideaal om deze ...

Lees meer

4 tips om uw huis warm te houden tijdens koude winterdagen

Kerst komt dichterbij, maar misschien kijkt u vooral met tegenzin naar de aankomende regenbuien e ...

Lees meer
NL