fbpx

Welk effect hebben de stijgende energieprijzen?

De stijgende energieprijzen houden ons al enkele maanden in de greep. Wat betekent dit concreet voor onze energiefactuur? Waarop kunnen we besparen? En welke rol spelen zonnepanelen hierin en worden die gezien als een rendabele investering anno 2022?

Oorzaak van de stijgende energieprijzen

De afgelopen maanden hebben we te maken met stijgende energieprijzen zowel in België als in het buitenland.
Nu de economie terug aansterkt na de coronacrisis neemt de vraag naar energie weer toe. Zo was de vraag naar gas ook hoog en hadden we te kampen met lage gas reserves. De koude temperaturen en gebrek aan wind speelden hierbij ook een rol. Daarnaast is er ook de stijging van de CO2- emissierechten.

Eigen contract nakijken

Welke impact de stijgende prijzen hebben op uw energiefactuur hangt af van twee zaken.

  1. Het soort contract (vaste prijs of variabele prijs)
  2. De hoeveelheid energie dat u verbruikt.

Die hoeveelheid is mogelijk flink gestegen door het verplicht thuiswerk doorheen de coronacrisis. Om te vermijden dat u voor onaangename verrassingen komt te staan kunt u via de onlinetool uw voorschotbedrag opvragen. Dit door middel van de meterstanden in te geven.

Rol van zonnepanelen

Mensen die reeds zonnepanelen hebben geïnstalleerd zijn relatief gespaard gebleven van de stijgende energieprijzen. U wekt zelf stroom op en bent minder afhankelijk van de schommelende energiemarkt. We kunnen stellen dat zonnepanelen zeker weer in de lift zitten. Door de stijgende prijzen zien veel mensen zonnepanelen als een interessante investering. Bovendien is het duurzame oplossing met oog op de toekomst. Het is een investering die gemiddeld tussen de 6 en 10 jaar wordt terugverdiend. Daarnaast krijgt u ook een vergoeding voor de ingeleverde stroom. Deze vergoeding ligt potentieel hoger door de stijgende prijzen.

Energie zuinige tips toepassen

Alhoewel mensen met zonnepanelen zich geen zorgen moeten maken over het inbinden van comfort op vlak van energie geven we toch enkele energiezuinige tips mee. Geniet overdag ten volle van daglicht en vermijd kunstlicht. Vermijd sluimerverbruik en werk met schakelaar om tv toestellen ‘s nachts uit te schakelen. Doe de was op 30 graden en laat de droogkast achterwege. Werk met een slimme thermostaat of zet de verwarming een graad lager.

Zijn zonnepanelen de oplossing?

Ja! Met zonnepanelen gaat u zelf uw eigen energie produceren en zo opslaan op uw thuisbatterij. Zo kan u uw energie gebruiken wanneer u zelf wilt. Nu de energieprijzen stijgen zijn zonnepanelen voordeliger dan ooit!

Benieuwd hoeveel u zal besparen met zonnepanelen? Ontvang hier uw offerte en een adviseur zal contact met u opnemen om alles te bekijken. Bij Uw Energie Expert maken we voor iedereen zonnepanelen mogelijk!

5 manieren om de zon als gratis licht- en warmtebron in te zetten én dus je ene...

Leven in harmonie met de natuur: weinig Belgen en Nederlanders passen het nog toe. Nochtans kan s ...

Lees meer

Grijp nog snel die verlaagde BTW op zonnepanelen

Wist u dat in de herfst de zon nog steeds gemiddeld 1600 uren schijnt in België? Ideaal om deze ...

Lees meer

4 tips om uw huis warm te houden tijdens koude winterdagen

Kerst komt dichterbij, maar misschien kijkt u vooral met tegenzin naar de aankomende regenbuien e ...

Lees meer
NL