fbpx

6 tips om uw zonnepanelen optimaal te benutten

Zonnepanelen zijn een duurzame en slimme investering, helemaal als u maximaal inzet op zelfverbruik. Hoe meer opgewekte zonne-energie u onmiddellijk verbruikt, hoe minder elektriciteit u afneemt van het net. En dat voelt u natuurlijk in uw portemonnee. Uw Energie Expert deelt zes tips om de zon en haar energie optimaal te benutten bij u thuis. 

Wat is zelfconsumptie?

Hebt u thuis zonnepanelen, dan verbruikt u het best elektriciteit op het moment dat de panelen stroom opwekken. Ongebruikte elektriciteit stroomt rechtstreeks naar het distributienet. U kunt daarom maar beter de nodige inspanningen leveren om uw energieverbruik af te stemmen op de dagdelen dat uw panelen energie produceren. Op die manier maakt u minder gebruik van het elektriciteitsnet en dat merkt u natuurlijk op uw elektriciteitsfactuur.

 

6 tips om uw zelfconsumptie te optimaliseren

Laat uw elektrische toestellen werken tussen 12.00u en 15.00u

De zon staat het hoogst aan de hemel tijdens de middaguren. Op dat moment produceren uw zonnepanelen het meeste energie. Dat is dus het ideale tijdstip om energieslurpers als de wasmachine, droogkast en vaatwasmachine op volle toeren te laten draaien.

 

Vergeet het nachttarief

Jarenlang werden mensen gestimuleerd om met het nachttarief ‘s nachts energie te verbruiken, maar met de energietransitie moet dat idee over boord worden gegooid. Door de dag schijnt de zon en produceren uw panelen energie. Het spreekt dus voor zich dat het slim is om overdag energie te verbruiken en ‘s avonds zoveel mogelijk apparaten van het net te halen.

 

Laat slimme apparaten communiceren met uw digitale meter

Bent u overdag niet thuis? Geen zorgen, dankzij slimme toestellen hoeft u zelfs niets meer in te stellen. Dit type elektrische apparaten staat in verbinding met uw digitale meter en zodra die aangeeft dat de energieproductie piekt, start uw huishoudtoestel.

Nog niet zo’n slimmerik in huis? Er zijn ook heel wat toestellen die een programmeer- of uitstelfunctie hebben. Op die manier zorgt u er ook voor dat bijvoorbeeld de wasmachine om 13u begint te wassen.

 

Verwarm uw water overdag

Wist u dat de meeste elektrische boilers uw water automatisch ‘s avonds opwarmen? U kan ze instellen dat ze dat overdag met de energie van uw zonnepanelen doen. Voortaan geniet u van een warme douche zonder daar elektriciteit voor te moeten betalen.

Energie op overschot? Installeer een thuisbatterij

Met een thuisbatterij geniet u ‘s avonds van het overschot geproduceerde zonne-energie. Als de zon niet schijnt, verbruikt u bij u thuis eerst de opgeslagen elektriciteit in de batterij. Daarna stapt u pas over op het distributienet.

De installatie van een batterij is natuurlijk een extra investering, maar het zorgt er wel voor dat uw zelfconsumptie van gemiddeld 30% naar 50% tot 80% stijgt!

Laad uw elektrische wagen op met zonne-energie

Elektrische wagens zijn een dubbele win, wanneer u zonnepanelen op uw dak heeft liggen. Dat type auto is niet alleen een zegen voor de planeet, u optimaliseert tegelijkertijd uw zelfconsumptie als u een laadpaal installeert. Uw wagen rijdt voortaan niet alleen op duurzame, maar ook gratis stroom.

Kent u uw winst met een thuisbatterij en/ of laadpaal al? Bereken nu uw opbrengst!

5 manieren om de zon als gratis licht- en warmtebron in te zetten én dus je ene...

Leven in harmonie met de natuur: weinig Belgen en Nederlanders passen het nog toe. Nochtans kan s ...

Lees meer

Grijp nog snel die verlaagde BTW op zonnepanelen

Wist u dat in de herfst de zon nog steeds gemiddeld 1600 uren schijnt in België? Ideaal om deze ...

Lees meer

4 tips om uw huis warm te houden tijdens koude winterdagen

Kerst komt dichterbij, maar misschien kijkt u vooral met tegenzin naar de aankomende regenbuien e ...

Lees meer
NL